!
!

Chocolade soorten

Wist u dat er heel veel verschillende soorten en smaken chocolade zijn? Als u echt wilt leren ruiken en proeven van chocolade is een chocolade proeverij een goed idee. Geen enkele chocolade is hetzelfde en de verschillen zijn het beste te proeven als de soorten per land onderverdeeld worden.

Chocolade soorten

Een chocoladeproeverij, kan bestaan uit 15 verschillende soorten pure chocolade met cacao van over de hele wereld. Verdeel de proeverij over 3 dagen, de smaakpapillen en het reukorgaan raken snel verzadigd met het gevolg dat u minder goed ruikt en proeft.

Het is slim om dit heb samen met iemand te doen. Niet alleen omdat 2 mensen meer proeven dan 1, maar gedeelde vreugde is groter vreugde. Wist u dat met name vrouwen beschikken over een uitmuntend reuk- en proeforgaan. Er zijn een aantal smaken en geuren die vaak terugkomen zoals honing en koffie. Wist u dat er zelfs een chocolade is die smaakt naar gerookte makreel en één die zich voordoet als een croissant,  dat had u nooit kunnen bedenken.

Hieronder de smaakbeleving per land.

1. Papoea-Nieuw-Guinea
geur: bessen, honing, stroop (black treacle)
smaak: zuur (aalbessen), bitter, kersen, Italiaans laurierdrop
textuur: knapperig, korrelig, sappig

2. Indonesië
geur: gedroogde paddenstoelen, honing, farmy (koeienstal)
smaak: hout (tannine), zuur, toegankelijk, romige yoghurt (soja yoghurt), citroen (citroenzuurtje), gerookte makreel
textuur: zacht

3. Sao Tomé
geur: koffie, hout, noot (hazelnoot)
smaak: gedroogde vijg, gele pruim, aards, sesamzaad (tahinipasta), vanille, sherry smaak?, wrange smaak dat aan een dessertwijn doet denken, Italiaanse laurierdrop
textuur: knapperig bite maar vervolgens erg zacht

4. Trinidad
geur: stro, hooi/ boerderij, tijm
smaak: laurier, zeewier, romig, bladgroen
textuur: glad, romig, voelt koud op de tong

5. Venezuela
geur: croissant, pain au chocolat
smaak: roomboter
textuur: hard en dan knapperig

6. Tanzania
geur: droog gras, hooi, gedroogde pruim
smaak: zoet, hazelnoot, koffie, kamille, caramelchocolade, toegankelijk, zacht en zoet
textuur: vrij zacht, mond vullend, boter

7. Ghana
geur: bloemig (jasmijn/ roos), pepermunt, fris
smaak: licht zuurtje, munt, notig (chocolade hazelnootpasta), weinig fruit te bekennen, Vlaamse friet, houtskoolsmaak (verkoold eten)
textuur: stevig, smelt snel en lekker weg, olie

8. Madagascar
geur: een weinig munt, calendula, bloemig, kamille, zacht, honing, verveine thee
smaak: behoorlijk zuur (appelazijn), citroenzuur, kers, aalbes, bosvruchten yoghurt, zwarte thee, in de nasmaak zit koffie, niet echt een spannende en complexe chocolade
textuur: brokkelig, wrang, drogend

9. Colombia
geur: net als bij Tanzania pepermunt maar dan iets milder,  klei, modder, farmy, gedroogde pruimen
smaak: noten (paranoot, pecannoot), bitter, zuur,  gedroogd fruit, verse kersen, verse fruittonen, pepermunt (after eight), bittertje van te lang getrokken groene thee, pindavliesjes, eindigt notig
textuur: zachte bite, wrang, eindigt heel drogend

10. Ecuador
geur: zacht, licht munt, fris, dierenvacht (licht muf), groen blad
smaak: heerlijke tonen van zacht fruit, doet me een beetje denken aan hazelnootschuimgebak. Licht pepertje in de nasmaak
textuur: stevig, knapperig, licht drogend naar het eind toe

Chocolade landen

Cacao uit de deze landen

11. Peru (bio)
geur: zacht, zoet, gedroogd fruit (pruim, kers, cranberry’s, rozijnen, mulberry’s), hooi, zoethout, kamille
smaak: mokka, kokos, hout (tannine), zacht (melkchocolademousse), fruitig, peer, zoethout, mulberry’s?, licht pepertje, grapefruit, hazelnoot, roomboter, gebrande koffie
textuur: romig, brokkelig, wrang, mond vullend

12. Ecuador (bio)
geur: gedroogde vijg, pruim, eucalyptushoning
smaak: noot(walnoot), koffie, licht zuurtje
textuur: knispert lekker weg, olie

13. Dominicaanse Republiek (bio)
geur: ananas, citrus, honing, zoet fris
smaak: zacht, ananas, sinaasappel, zuurtje
textuur: zachte textuur, ietwat drogend

14. Tanzania (bio)
geur: tijmhoning, fruitig, munt, eucalyptus
smaak: bitter , licht zuurtje, vanille, cappuccino, gekookte aardappel, hartig, roomboter, caramel, noot(amandel, macadamia), lichte kokossmaak, in de verte kaneel?, licht zout, het eindigt notig en romig
textuur: heerlijk brokkelig textuur, blijft lekker kleven aan je gehemelte, drogend

15. Madagascar (bio)
geur: black treacle, kruidig, farmy (gedroogd gras/ hooi), rozijnen, caramel, gedroogde vijgen
smaak: behoorlijk zuurtje, (soja)yoghurt, kers, koffie, kruidnagel, hartig, assig, bladerdeeg, zure appel, rozijnen, in de nasmaak bittere tonen van koffie
textuur: licht kleverig, brokkelig

Kleuromschrijving per land
2, 8: melkchocolade kleur
5: donkere melkchocolade
1, 3, 11, 13, 15: oranje donker bruin
4, 7, 10: donker bruin
6, 9, 12, 14: diep donker bruin