Hoe chocolade bewaren?

Licht en lucht

Chocolade bewarenOnder invloed van licht en lucht wordt het vet in chocolade afgebroken tot kleine brokstukjes. Het gevolg is een sterke  afwijking in smaak en een slechte geur. Dit is oxidatie. Daarom is het heel belangrijk om chocolade van (kunst) licht en lucht af te schermen. Dus te bewaren in een afgesloten verpakking. Donkere en melkchocolade bevatten van nature een aantal anti-oxidanten (dit zijn stoffen die het oxidatieproces vertragen). Witte chocolade bevat die stoffen echter niet, waardoor die veel gevoeliger is voor oxidatie dan de anderen. Het verdient dan ook aanbeveling om witte chocolade extra goed te beschermen.  

Vochtigheid

Chocolade moet beschermd worden tegen vochtigheid. Als vuistregel geldt hier een maximale relatieve vochtigheid van 70% in de opslagruimte. Ondoorlatende verpakking kan bescherming bieden tegen vochtopname. Maar overlappende verpakking kan ervoor zorgen dat vocht via hoeken en vouwen binnen treedt.

Bewaartijd  

Voor chocolade geldt als vuistregel: hoe korter de bewaartijd, hoe beter de kwaliteit van het product.  

Temperatuur

De ideale bewaartemperatuur voor chocolade ligt tussen de 12 en 20°C, maar moet bovendien constant gehouden worden. Bij hogere temperaturen wordt de chocolade zachter en zal ook de glans afnemen. Lagere bewaartemperaturen zijn minder riskant. Wanneer chocolade beneden 10°C wordt bewaard, dan wordt vocht afgezet op het oppervlak wanneer het bij kamer omstandigheden komt. Bij het op temperatuur brengen van de eindproducten, moet condensatie vermeden worden om suikerrijp te vermijden. Schommelende temperaturen zijn eveneens af te raden. Die kunnen immers het verschijnen van fatbloom of vetrijp versnellen.

Omgeving

Chocolade is zeer gevoelig voor het opnemen van vreemde geuren. Daarom moet chocolade bewaard worden in een ruimte vrij van muffe of afwijkende geuren. Chocolade mag ook niet opgeslagen worden tussen of naast sterk geurende producten (bijv. vlees, vis, kaas en citrusvruchten). De verpakking van de chocoladeproducten moet bovendien volledig neutraal zijn. Het spreekt vanzelf dat het ook geen vreemde geuren mag afgeven. Roken in ruimtes waar chocolade bewaard wordt, wordt afgeraden.

Vergeet dus de vaak gehoorde opmerking dat chocolade in de koelkast bewaard moet worden. Het is de meest gemaakte fout. Chocolade bewaar je op kamertemperatuur mits die niet hoger wordt dan 22 graden.